[#1] Konwerter CGA do VGA: CTV-910
Czy warto nabyć ten sprzęt.
link
Czy ktoś używa i mógłby się wypowiedzieć odnośnie jakości obrazu. W sieci jest tylko skromne info o tym że działa z Amigą i wyświetla tryb HiRES Laced. link
Wysłałem zapytanie odnośnie kosztów: W odpowiedzi : Koszt urządzenia 40$ + koszt przesyłki UPC 55$. Sporo ale może warto.
[#2] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@KrisbA, post #1

95 dolarów, to trochę dużo taniej wyjdzie GBS. Gdzie to można kupić?
[#3] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@KrisbA, post #1

te konwertery mają 16bit więc do A1200 się nie nadadzą bo będą przekłamane kolory.
Dodatkowo zdjęcia z obrazu jaki daje CTV-910 wyglądają dość bidnie, za dużo wyostrzania, być może też jakiś filtrów grzebieniowych i innego image enhancementu. Miałem przez chwilę konwerter SCART do HDMI któy miał podobne objawy, dość słabe to ogólnie było. Przynajmniej miał 24bit i cyfrowe wyjście, tutaj nawet tego nie ma...

Za to ACV-011 z tej strony wygląda dużo lepiej z tym że nie lepiej niż GBS-82xx wiec...

Trudno powiedzieć czy i jaki mają input lag i jak radzą sobie z sygnałem 50Hz, czy jest opcja swobodnego wyboru 50/60Hz

GBS ma na pewno dwie klatki input laga czyli do gier lipa imho. Te urządzenia najprawdopodobniej też.

Jeśli chcesz dobry obraz ze scanlines'ami, bez laga itp a cena nie gra roli to tylko i wyłącznie XRGB-2 lub 3 lub XRGB-Mini. Drogo ale jak chcesz jakość to musisz trochę wydać gotówki. Z drugiej strony niektózy kupują zwykłe badziewne scandoublery do Amigi za 600zł i w porównaniu do tego niecałe 800zł za XRGB-3 (za tyle można kupić teraz na ebay-u) to nie jest jakaś przesadnie duża cena OK
[#4] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@XoR, post #3

Nie lepiej kupić Indi np: do takiej Amigi 600 niż jakieś pudełko za osiem stów?
[#5] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@amizet, post #4

Albo można kupić (pewnie jeszcze się gdzieś znajdzie) takie coś: Upscaler
Do tego kabel z tego schematu: Ten schemat z synchronizacją z composite i włącznik do wyłączania i włączania trybu RGB na pinie nr 16 od strony SCART.
Obraz jest bdb, na pełnym ekranie. Może to nie Indi (bo choć obraz jest bdb, to Indy jednak jest jeszcze bardziej ostry, ale za to jest na pełnym ekranie). Warunek jest taki, że monitor musi obsługiwać w pełni standard HDMI (50Hz). Mój obsługuje i każdy TV też.
Jutro wieczorem postaram się zrobić zdjęcia, choć mój aparat w tel. strasznie rozmywa. Dla porównania będzie obraz na małym monitorze z Indi i obraz na tym upscalerze.
[#6] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@flops, post #5

To to? /link/
[#7] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@amizet, post #2

Kupić można tutaj:
link
Na dole jest adres e-mail. Tam trzeba wysłać zapytanie, a potem poprosić o formularz zamówienia.
[#8] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@XoR, post #3

w porównaniu do tego niecałe 800zł za XRGB-3 (za tyle można kupić teraz na ebay-u)

Czasem się za nimi rozglądam, ale w tak "przyzwoitej" cenie nigdy na nie nie trafiłem.
[#9] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@amizet, post #6

Tak, to ten. Jutro postaram się zrobić zdjęcie jak to wygląda w praktyce, w działaniu.
[#10] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@XoR, post #3

XRGB-2 lub 3 lub XRGB-Min

Jeden podstawowy minus tych rozwiązań do PALa potrzeba monitora 50hz
[#11] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@flops, post #9

Sorry za opóźnienie... Duży Dell to ten tani upscaler, mały Samsung to obraz z INDI MKII A4000D/CD-32.
Zdjecia sacandoubler
[#12] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@flops, post #11

Dobrze to wygląda na tym upscalerze, takie coś już by mnie zadowoliło. Trzeba tego poszukać. Dzięki za zdjęcia.
[#13] Re: Konwerter CGA do VGA: CTV-910

@amizet, post #4

mając jedną sztukę A600 czy A1200 i nic więcej taki Indivision jest lepszy ale już mając więcej starszych sprzętów typu komputery, konsole, itp zdecydowanie lepiej jest posiadać coś bardziej uniwersalnego
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem